Rare snuiters

een schrijvende inktvis, een allergisch schaap, een tapir die zich een olifant waant… alle dieren in dit boek hebben speciale trekjes

Rare snuiters is een prachtig inclusief prenten- en gedichtenboek om te lezen met je oren, te bekijken met je vingers en te voelen met je ogen.

Met gedichten van  Jan Dewitte, illustraties van Freya Vlerick en bijhorende cd ingesproken door Wim Opbrouck. Het boek is een co-publicatie van Blindenzorg Licht en Liefde vzw en Poëziecentrum.

Ook appelSIEN&ANNAnas hecht er belang aan dat haar materialen beleefd worden door zoveel mogelijk kinderen en hun (groot)ouders en is bezig met een herwerking van de stropspeelzak ‘IEN TWIE DRAA’ voor blinden en slechtziende grote en kleine mensen.

Advertenties

These strangers…painting and people

Tentoonstelling in het SMAK

01.10.2016 … 08.01.2017

aanrader: Ontdek de tentoonstelling met dit Portrettenboekje van het SMAK samen met je familie

 

Van toffees eten word je tof!

20161111_161859

Heel gewoon

Van lollies likken krijg je lol.
Van bitterkoekjes bijten kijk je bitter.
Van zoethout zuigen blijf je zoet.
Van toffees eten wordt je tof.
En van sjieken wordt je sjiek.
Ik blijf een heel gewoon kind.
Ik mag niet snoepen.

(uit. Zuurtjes en zoetjes, Riet Wille, Lannoo, Tielt, 1984)

 

Ontdek Gent samen met je (klein)kinderen op poëtische wijze met deze ‘virtuele’ poëzieroute. Deze KINDER POËZIE ROUTE is een initiatief van de StadGent – Dienst Kunsten en het Poëziecentrum. Tien intrigerende plekken in de stad worden telkens verbonden met een gedicht van een eigentijdse dichter en geïllustreerd door sprekende kindertekeningen (gemaakt onder leiding van Carl Cneut).

Deze boekjes zijn gratis verkrijgbaar in de bibliotheek van Gent.

 

 

Z is van ZUURZOETE, ZOTTE, ZENUWACHTIGE ZINNEN

abc

Ontwerp een tatoeage voor je oma/opa….. en waar moet deze komen 😉

GESPOT!

Het Oma en Opa ABC, een boek van HETPALEIS en Ingrid van KOGELENBERG

Uitnodigend invulboek met leuke vragen en opdrachten voor grootouders én kleinkinderen. Ondertussen kan je genieten van de mooie papier knipkunst illustraties van Ingrid van Kogelenberg. Schrijf samen je levensverhaal en deel herinneringen, avonturen en dromen.

zomerschatten van VLIEG 2016, een succes!

JOEPIE! Want de beloning voor alle schattenjagers werd gemaakt door appelSIEN&ANNAnas.

Lees hier de mening van de schattenjagers.

20160922_121921

Deze KIJKvriend (misschien hebben de echte speurneuzen deze zomer hem ook wel te pakken gekregen) werpt alvast steeds weer een andere blik op de dingen. Handig tijdens fruitige brainstormen.

Curieuze neuzen, volgend jaar is het thema van de schatten van Vlieg RUIKEN! i.s.m. geurkunstenaar Peter de Cupere. Dus hup: Alle neuzen in de richting van de deelnemende cultuur- en vrijetijdscentra die stille plannen brouwen voor neuskrullende schattentochten voor de zomer van 2017!

tento ‘INSPIRATIE’ begint aan haar reis

titelbeeld-inspiratie1

Beeld flyer: Rasa vzw

15 september was het feest!  De nieuwe reizende tentoonstelling INSPIRATIE van Rasa vzw werd geopend. appelSIEN&ANNAnas waren erbij in de academie van Antwerpen.

In deze tentoonstelling ontdekt je de inspiratiebronnen van 3 grote Belgische kunstenaars Panamarenko, Luc Tuymans en Jan Fabre. Hun tekeningen, grafische werken, installaties en video’s vormen de kern van deze expo.

14278901_1079602752089082_1202895414_n

Tuymans in het vizier! Wij konden alvast binnenwandelen in hun hoofd in de drie werkstations die je  onderdompelen in de wereld van de kunstenaar.

De tentoonstelling reist 2 jaar lang rond langs cultuurcentra in heel Vlaanderen. Nieuwsgierig?  Dit filmpje geeft je alvast een voorsmaakje. Breng je graag een bezoekje in familieverband? Bekijk hier de reisplekken en boek een Rasagids bij het betreffende cultuurcentrum. Veel INSPIRATIE gewenst!

‘HOMELESS MOVIES’ in Gent

Ooit al eens in Het Huis van Alijn geweest? Woon, kom of plan je eens een bezoek in appelSIENs hometown Gent? Doe dat dan vooral nog voor 15 januari 2017*. Tot die tijd is er namelijk de tentoonstelling van Jasper Rigole te zien: HOMELESS MOVIES.

 

Beeld: website Huis Van Alijn, Expo HOMELESS MOVIES

 

GRATIS ZOEKTOCHT IN DE EXPO VOOR 4+ EN 7+

Word jij gefilmd als je de kaarsjes op je verjaardagstaart uitblaast? Of als je op een warme dag plonst in een zwembadje? Filmen jullie op reis? Kunstenaar Jasper Rigole verzamelt zulke filmpjes van vroeger. Niet alleen van zichzelf, maar vooral van andere families.

Hij vindt de films op rommelmarkten of in tweedehandswinkels. Ze zijn gemaakt om thuis bekeken te worden. Nu hebben ze geen familie meer waar ze bijhoren. Jasper heeft ze geadopteerd en toont ze nu in het museum.

Duik je mee in het verleden?

Prijs: gratis / geen reservatie


* PSSSST! Maar ook NA 15 januari 2017 is een bezoek aan het Huis van Alijn zeker de moeite waard. Het verleden in al haar dagelijkse glorie komt er weer tot leven. Extra leuk om te bezoeken met je grootouders die je bij al dat moois zelf kunnen vertellen hoe het leven voor hen als kind eruit zag toe zei jong waren. Gaan!

appelSIEN op RODE HOND – feestelijk kunstenfestival voor gezinnen!

 3f24d660979162573609ba0dde13ae3e-de_taartcsabien_clement
afbeelding: De taart, Sabien Clement. Bron artforum

Het besmettelijke kunstenfestival voor het hele gezin maakt je herfstvakantie weer helemaal top! Op 3, 4, 5 en 6 november 2016

programma, tickets en info … neem een kijkje op de website!

Ook appelSIEN te ZIEN ! in de Bibliotheek Tweebronnen, Leuven. Komen jullie ook snuffelen op het kunstenfestival?

PORTRETTENKABINET 

De Bib is gekaapt! De tijd staat stil. Kom langs en geef de bib een gezicht in het reuze portrettenatelier. Schilder een portret op een klein of groot paneel. Doe mee, want we maken er VEEL! 

Workshop Sien Verschaeren en Goedele Pauwelyn / Artforum

‘ALLES KIDS’ in Rotterdam NL

appelSIEN & ANNAnas overschrijden nogal eens graag grenzen. ANNAnas regelmatig die tussen BE en NL; dus binnenkort staat een ritje naar Rotterdam gepland. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam organiseert voor de eerste keer een tentoonstelling speciaal voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Trek lekker je schoenen uit, en doe vooral alsof je thuis bent. Nog t/m 22 januari 2017 te bezoeken.alles_kids_-_kindertentoonstelling_website_museum_boijmans_van_beuningen_2

De kunstwerken staan op de grond of hangen laag zodat je ze heel goed kunt bekijken. Je mag soms in een kunstwerk kruipen. Niets hoeft, bijna alles mag. En … In Museum Boijmans Van Beuningen hebben kinderen tot en met 18 jaar gratis toegang.

Schoenen uit, alsof je thuis bent

Het museum wil een thuisgevoel creëren zodat je je direct op je gemak voelt. Daarom schoenen uit, alsof je thuis bent. Je wordt aan de hand van verschillende kunstwerken meegenomen en uitgedaagd om over jezelf en jouw wereld na te denken. Wie ben ik echt? Wat zou mijn huisdier van mij denken? Waar zou ik het liefst willen wonen en waarom? Er zijn verschillende ‘stations’ waar je van alles kunt doen waardoor je de dingen anders gaat zien.

Reis langs de kunst

De kindertentoonstelling is samengesteld door Francesco Stocchi. Stocchi (40) is conservator moderne en hedendaagse kunst. Hij neemt je mee op reis langs de kunst en selecteerde zowel klassieke, moderne en hedendaagse kunst als vormgeving uit de collectie. Stocchi toont video’s, installaties, kunstwerken en sculpturen. Hij zoomt in op het individu en laat verschillende prikkelende zelfportretten zien zoals Mike Kelly ‘Ahh… Youth’, ‘Zelfportret met Kermit’ van Wouter van Riessen en ‘Dance or Exercise on the Perimeter of a Square’ van Bruce Nauman. Ook laat hij je deel uit maken van verschillende kunstwerken om kunst te ervaren. Volgens Stocchi hebben veel kunstenaars een speelse, spontane kant, hun werk laat het kind in hen zien.